• slika_01.jpg
  • slika_02.jpg
  • slika_03.jpg
  • slika_04.jpg
  • slika_05.jpg
  • slika_06.jpg
  • slika_07.jpg
  • slika_08.jpg
  • slika_09.jpg
  • slika_10.jpg
  • slika_11.jpg

Datum rođenja: 14. 08. 1953.

Datum pogibije: 18. 11. 1991.

Mjesto pogibije: Vukovar 

Postrojba: Zasebna postrojba Policijske uprave Varaždin

Statut

Izvješće o radu 2014. - 2015.

Lepoglava, TKIC, 26.09.2015. godine

Predmet: 2. redovna izvještajna skupština

 

 

IZVJEŠTAJ O RADU - izvod za web

Za razdoblje 25.10.2014. do 26.09.2015.

 

 

Ova Skupština sazvana 11 mjeseci nakon prošlogodišnje iz  više razloga a prvenstveno zbog:

1. Izmjene i dopune Statuta UBHL sukladno novom Zakonu o udrugama.

2. Raspisivanje Javnog natječaja lokalne samouprave u svezi prijave projekata i programa za naredno jednogodišnje razdoblje, te je sukladno tome potrebno usvojiti izvješća iz tekuće godine i plan rada za naredno razdoblje kako bi isti bili pravovremeno spremni za javljanje na spomenuti javni natječaj, a koji čće se prema najavi člana koordinacije iz GL raspisti ko kraja rujna mjeseca.  Prihvačanje Plana rada  potrebno je i za eventualnu prijavu na druge projekte.

Prošle je godine, UBH Podružnica Lepoglava, sukladno novom Zakonu o udrugama civilnog društva, reorganizirana (preustrojena)  u samostalnu udrugu sa punim nazivom Udruga BRANITELJI HRVATSKE Lepoglava, sa svojim OIB-om i žiro računom, te je sukladno tome jednoglasno usvojen i NOVI STATUT UDRUGE UBH Lepoglava.

U Izvještajnom razdoblju Vijeće branitelja održalo je11 redovnih sjednica i 1 izvanrednu, 24.08.2015. (Pomoć obitelji umrlog branitelja – pk Mirko Godinić).

Udruga se pravovremeno javila na raspisane javne pozive i natječaje za programe i projekte i to:

1. Grad Lepoglava:

1.1. Očuvanje digniteta branitelja Domovinskog rata (prihvačeno)

1.2. Organizirano okupljanje i aktivno povezivanje svih branitelja Domovinskog  rata s područja GL i šire, te kontinuirani rad na socijalizaciji i integraciji istih u društvo (prihvačeno).

2. Ministarstvo branitelja:

2.1. Psihološko i socijalno osnaživanje te podizanje kvalitete življenja hrvatskih branitelja, hrvatskih branitelja s invaliditetom, HRVI, stradalnika i članova obitelji smrtno stradaloga, nestaloga ili zatočenoga hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata (prihvačeno) .

2.2. Financijska pomoć u organizaciji memorijalnih turnira

gdje je UBHL nositelj projekta a partneri su: GL, TKIC i udruga P.A.S. (dosad 2 realizacije)

3. Kao partneri GL, sudjelovali smo u pripremi Projekta:

3.1. Adaptacija i dogradnja postojećih spomen obilježja na području Grada (Lepoglava -groblje, Kamenica, Višnjica)

4. Kao inicijatori, a zajedno sa GL i Koordinacijom za branitelje GL

4.1. Postavljanje dizala u ambulanti Lepoglava

4.1.1. Nositelj Dom zdravlja Županije Varaždinske. Projekt nije prošao.

5. Članovi VB obišli su svih 11 obitelji naših poginulih branitelja, povodom Božično-novogodišnjih blagdana 2014.-2015., čestitali im predstojeće blagdane i srdačno porazgovarali sa istima.

6. U prvom tromjesečju o.g. organizirali smo javnu tribinu na teme:

6.1. Domovinski rat i presuda Međunarodnog suda pravde od 03.02.2015.

6.2. Programi potpore za zapošljavanje Hrv. Branitelja i članova njihovih obitelji.

7. Povodom Dana na otvorenih vrata za udruge civilnog društva, naša udruga je uspješno organizirala obilježavanje Dana oružanih snaga te predstavljanje udruge, zajedno sa našim partnerima . Upriličena je i vrlo zanimljiva izložba naoružanja i vojne opreme te opasnosti od mina, zatim pucanje iz replika oružja u organizaciji Udruge P.A.S te cjelodnevno druženje branitelja, njihovih obitelji i građana.

8. Udruga je uspješno organizirala memorijalni malonogometni turnir za 4 poginula branitelja u MO Ves, sa partnerima Vijeće MO Ves i DŠR Ves. Nakon turnira, a uz prethodnu suglasnost obitelji četvorice poginulih branitelja, Udruga je prvi puta organizirala i druženje nas živih branitelja i sugrađana. 

9. Kao suorganizatori ili partneri u organizaciji Memo rijalnih turnira, Udruga je još sudjelovala na:

9.1.  Rukometni memorijalni turnir za Dragutnia Godiniča – Bađu

9.2.  Vatrogasni kup za Slavka Kosa i Marka Ledinščaka

9.3.  20. noćni malonogometni turnir za Stjepana Križanca, na Višnjici. U sklopu istog UBHL je organizirala druženje članova udruge sa obiteljima i sugrađanima, te aktivno sudjelovala u postavljanju tematske izložbe u dvorani OŠ Višnjica koju je pomogla organizirati i udruga PUMA, predavanje o operaciji OLUJA,  kao i natjecanje u gađanju iz airsoft puške na kojem je sudjelovalo više od 50 natjecatelja svih uzrasta.

9.4.  Sudjelovanje na 10. Malonogometnom turniru sjećanja na Tomu Jambora, Stjepana Vusića i Josipa Kapustića.

10.  U organizaciji UBHL i uspješnoj suradnji sa obiteljima poginulih i Lokalne samouprave, kao i predsjednicima MO, dostojanstveno smo obilježili Godišnjice pogibije svih 12 poginulih branitelja s područja GL.

10.1. Važno je napomenuti da je ove godine zajednička delegacija predstavnika UBHL i DVD-a Lepoglava 1. put posjetila grob našeg poginulog branitelja Slavka Kosa u Zagrebu, na Mirogoju. Posebno smo zahvalni vlč. Ivici Cujzeku koji nam se tada pridružio i gdje smo se svi zajedno pomolili za našek Slaveka i sve poginule branitelje u Aleji branitelja na Mirogoju. Udovica, sin i njegovi suborci iz ZG, neizmjerno su zahvalni na ovoj gesti.

11.  U organizaciji Grada i dobroj i aktivnoj suradnji, zajednički smo svečano obilježili sve državne i vjerske blagdane, uvijek vodeći računa o dignitetu Domovinskog rata i poginulim braniteljima.

12. Grad Lepoglava u prvoj polovici ove godine donosio je Razvojnu strategiju GL do kraja 2020.god. Pošto se u istoj nigdje ne spominje Domovinski rat i branitelji, VB je pravovremeno reagiralo i na adresu stvaratelja Strategije uputilo prijedlog dopuna iste. Odgovoreno je da su sve aktivnosti braniteljske populacije već nabrojene i zastupljene u pojedinim poglavljima iste, sa čime se ni danas u potpunosti ne slažemo.

13. Sudjelovanje predstavnika Udruge na hodočašću u Ludbregu.

14. Odlazak članova Udruge u Vukovar, Zajedno sa članovima HVIDR-e, ogranak Ivanec, povodom obilježavanja pada Vukovara.

15. Sudjelovanje članova Udruge na svečanom obilježavanju Dana branitelja Varaždinske županije i dana oslobođena Varaždina.

16. Odaziv predstavnika Udruge na pozive drugih udruga (skupštine, memorijalni turniri)

17. VB UBHL organiziralo je 1 puta tjedno (četvrtak u 17 h), uredovni dan za članove Udruge i ostale zainteresirane branitelje, gdje su mogli zatražiti određene informacije i pomoć, ali branitelji  nisu pokazali interes za tu aktivnost.

18.  Sukladno mogučnostima ažuriramo web i facebook stranicu

19. Predsjedavanje Koordinacijom za branitelje u Gradu Lepoglava koja uključuje obitelji poginulih branitelja, braniteljske udruge i predstavnike GL (budući da u GL nema nikakovog savjetodavnog tijela za HRVATSKE BRANITELJE)

20. Osiguranje financijski sredstava za provedbu aktivnosti ( zatečeno stanje 2014. god bilo je oko 2500 kn, prihod 2015. god. oko 49 000 kn, plus članarina,  tako da  stanje na dan 25.09.2015. god.  iznosi oko 28000 kn, s time da još predstoje aktivnosti do kraja godine)

21.  Realizirana neophodna  oprema (uredska i za sportske igre)

22. Izrađene članske iskaznice

 

 

ŠTO IZ PLANA RADA ZA 2015. JOŠ DO SADA NISMO REALIZIRALI:

Memorijalni turnir za Vladu Škalca (10.10.2015.)

Sportske igre UBHL (09.10.2015.)

Pronalaženje adekvatnog prostora za normalan rad i funkcioniranje Udruge

Konkretne pripreme za snimanje dokumentarnog filma o našim poginulim braniteljima i Lepoglava u Dom.ratu. (Min. Branitelja nije objavilo natječaj do sada iako je bio najavljen)

Sudjelovanje u projektu postavljanja biste u „PARKU BOJNIK NAGLAŠ“ povodom dana GL

 

 

U Lepoglavi, 26.09.2015.

 

PREDSJEDNIK:

Mr. sc. Zdravko Jakop

Joomla templates by a4joomla