• slika_01.jpg
  • slika_02.jpg
  • slika_03.jpg
  • slika_04.jpg
  • slika_05.jpg
  • slika_06.jpg
  • slika_07.jpg
  • slika_08.jpg
  • slika_09.jpg
  • slika_10.jpg
  • slika_11.jpgPrije 29 godina, 9. travnja 1992. godine snajperski je metak s neprijateljskih položaja na pakračkom ratištu ugasio život hrvatskog branitelja Josipa Štefanca iz Lepoglave, pripadnika 104. brigade Hrvatske vojske. Hrvatska je ostala bez još jednog viteza, a njegova supruga i dvoje male djece bez muža i oca. 

Svake se godine na obljetnicu pogibije na Josipovom posljednjem počivalištu okupljaju  članovi njegove obitelj, suborci, prijatelji, članovi braniteljskih udruga predvođeni Udrugom branitelja Hrvatske Lepoglava među kojima i članovima Udruge pripadnika 104. brigade Zbora narodne garde te predstavnici Grada Lepoglave kako bi mu odali dužnu počast. Učinili su to i ove godine upalivši svijeće i položivši vijenac na njegov grob. Pri tom se Josipov ratni zapovjednik, bojnik u miru Mirko Druško prisjetio njegove pogibije i dana provedenih na pakračkom ratištu gdje je Josip, istaknuo je Druško, pokazivao izuzetnu hrabrost i kao vrsni snajperista zadavo velike probleme srpskom agresoru.

Kako se ne bi zaboravila Josipova i žrtva svih hrvatskih branitelja, njegov sin Goran Štefanec je 2019. godine biciklom prevalio put od Lepoglave do Pakraca, točnije od lepoglavskog gradskog groblja do mjesta na kojem je poginuo njegov otac, te mu na mjestu pogibije odao počast. Odlučeno je da se i ubuduće na taj dan organizira biciklijada "Da se ne zaboravi", no zbog prošlogodišnje epidemiološke situacije ona nije mogla biti održana. Planirano je bilo učešće više sudionika koji bi s Goranom prevalili put od Lepoglave do Pakraca. 

Epidemija je i ove godine poremetila slične planove pa je Goran Štefanec iove godine na biciklijadu krenuo sam, uz automobilsku pratnju očevih ratnih kolega Vladimira Hranja i Ivana Gecija.

U ranojutarnjim je satima 9. travnja Goran počast ocu odao na groblju u Lepoglavi nakon čega je, u 7 sati, biciklom krenuo na put dug oko 190 kilometara. 

- S obzirom na odmak vremena i na ono što se događa, neke stvari blijede. Vremena su takva da je sve manje pažnje usmjereno prema ljudima koji su dali najviše u stvaranju Hrvatske. Zato sam odlučio svake godine na ovaj način odati počast svom ocu i drugim poginulim hrvatskim braniteljima. Želim da se ne zaboravi ono što su ti ljudi učinili za sve nas. Kad sam se 2019. spremao za biciklijadu, moj me je sin pitao da li ću moći izdržati put. Rekao sam mu da je deda dao puno više. Ovo što činim je tek sitnica u odnosu na njihovu žrtvu – istaknuo je Goran Štefanec prije polaska na ovogodišnju biciklijadu "Da se ne zaboravi". 

Biciklijada "Da se ne zaboravi" organizirana je uz potporu Josipovih suboraca i kolega iz Udruge branitelji Hrvatske Lepoglava i Udruge pripadnika 104.brigade ZNG Varaždin – ogranka Ivanec.  

Joomla templates by a4joomla